Zorgcoöperatie Helenaveen
Een leven lang in Helenaveen
“Ons doel is dat mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde eigen omgeving kunnen blijven wonen. Om dit mogelijk te maken bieden we activiteiten en ondersteuning in zorg en welzijn. Ons team van vrijwilligers staat klaar voor alle inwoners van Helenaveen. Voor ouderen die behoefte hebben aan sociaal contact met anderen, maar ook voor jonge gezinnen,” vertelt voorzitter André Joosten.
Van kopje koffie tot dagactiviteiten
“Leden van onze coöperatie mogen gebruikmaken van onze diensten en kunnen bij mij terecht met al hun vragen over zorg- en welzijn,” legt zorgcoördinator Wilanda Thielen uit. “Ons paviljoen vind je aan de achterkant van de Gouden Helm. Ouderen kunnen hier met andere inwoners van Helenaveen meedoen aan dagactiviteiten. Bijvoorbeeld samen de krant lezen, een kaartje leggen of er met elkaar opuit gaan. Op dinsdag en woensdag eten de deelnemers samen een warme maaltijd in het paviljoen. In onze gezellige buurtkamer is iedereen op vrijdagochtend welkom voor een kopje koffie.”
Inspelen op wat er leeft
André: “We luisteren goed naar de wensen van onze inwoners. Zo is bijvoorbeeld het bloedprikpunt ontstaan dat elke dinsdag van 10:00 - 10:15 uur is geopend voor alle inwoners van Helenaveen. Ook hebben we een alzheimer middag en een cursus EHBO baby & kind georganiseerd. Bij alles wat we organiseren zijn onze vrijwilligers ontzettend belangrijk. Zonder hen zouden we niet bestaan.”
Van luiercontainer tot sneeuwruimploeg
Wilanda: “Mensen kunnen bij Zorgcoöperatie Helenaveen ook terecht voor het lenen van hulpmiddelen, zoals krukken of een rolstoel. Op drie plaatsen in het dorp hangen AED’s voor noodgevallen en er staat een luiercontainer voor gezinnen met kleine kinderen. Verder hebben we een klussendienst voor kleine klusjes in en om het huis. Tot slot mogen inwoners gebruik maken van onze duo fiets en is er een sneeuwruimploeg die in actie komt bij sneeuw en ijzel.”
Laagdrempelig karakter
Een oudere dame in het paviljoen vertelt: “Ik woon al mijn hele leven in Helenaveen. Als lid van de coöperatie mag ik ook gebruik maken van de Wmo-zorg in De Nieuwenhof in Deurne. Maar ik kies liever voor de zorg dichtbij huis. Het dorpse karakter voelt vertrouwd en ik vind het prettig dat ik Helenaveen niet uit hoef voor bijvoorbeeld dagactiviteiten of bloed prikken. Dankzij de Zorgcoöperatie kan ik langer in Helenaveen blijven wonen.” Wilanda haakt daarop in: “Onze coöperatie is heel toegankelijk en laagdrempelig. Je loopt hier gemakkelijk even binnen voor een kopje koffie en een praatje. Wij zorgen voor verbinding tussen mensen en dat betekent ontzettend veel voor de leefbaarheid in Helenaveen.”
Prettige samenwerking
André: “Zorg in Deurne stuurt regelmatig mensen naar ons door. We krijgen van de gemeente een vergoeding voor al onze diensten. We mogen zelf bepalen hoe we deze vergoeding invullen. Dat geeft ons de vrijheid om wensen van inwoners mogelijk te maken. Onze contactpersoon van Zorg in Deurne komt regelmatig even langs in onze buurtkamer. Heel prettig, zo houden we goed contact. Onze samenwerking krijgt van mij een 10,5!”