Willy brengt Mieke met liefde even naar de fysio: AutoMaatje groot succes in Deurne

Willy brengt Mieke met liefde even naar de fysio: AutoMaatje groot succes in Deurne

De haal- en brengdienst voor mensen die slecht ter been zijn, AutoMaatje genoemd, is een gigantisch succes in Deurne. De vraag naar betaalbare ritjes richting ziekenhuis, fysio, familie of een supermarkt stijgt zo hard dat er meer chauffeurs nodig zijn.

Ze vindt het de uitvinding van de eeuw, Mieke Wentholt. Sterker nog: de 89-jarige Deurnese zou AutoMaatje voor geen goud meer kunnen missen. Dankzij de sociale ‘taxidienst’ kan ze gaan en staan waar ze wil, zonder dat ze daarvoor altijd haar kinderen in moet schakelen.

Mieke Wentholt is bepaald niet de enige enthousiasteling. In Deurne groeit het aantal ‘klanten’ voor AutoMaatje zo'n beetje rapper dan de mensen van de welzijnsorganisatie LEVgroep kunnen bijbenen. Onlangs werd het 2500ste ritje gereden.

35 cent per kilometer

AutoMaatje werd in 2019 in Deurne geadopteerd. Het idee komt van de ANWB en loopt in steeds meer dorpen en steden. De kern van de dienst is simpel: vrijwilligers halen met hun eigen auto mensen op die op eigen kracht niet goed vooruit kunnen, brengen ze naar hun afspraak en zetten ze daarna thuis weer af. En dat alles voor een milde prijs van 35 cent per kilometer.

  • "Ik heb er zo ontzettend veel plezier van. En het is heel makkelijk"
  • Mieke Wentholt, Gebruiker Automaatje

Voor mensen zoals Mieke Wentholt is het een mooie uitkomst. ,,Ik heb er zo ontzettend veel plezier van. En het is heel makkelijk. Je belt twee dagen van tevoren om een rit aan te vragen en dan staat er tien minuten voor je afspraak iemand bij je op de stoep. De chauffeurs zijn allemaal even vriendelijk. Weet je: mijn kinderen kunnen ook niet altijd hè.”

Zes keer per week

De vrijwillige chauffeurs wonen altijd dicht bij de mensen die ze vervoeren. Dat schept meteen een band, weet Willy Wijlaars (70) uit Deurne-Zeilberg. De voormalige vrachtwagenchauffeur is vanaf het begin betrokken bij AutoMaatje en rijdt soms wel zes keer per week mensen rond. ,,Ik was net met pensioen toen ik hoorde dat ze chauffeurs zochten. Ik heb me meteen aangemeld. Ik rij ook op de buurtbus. Ik hou van het contact met de mensen.”

Automaatje is ook een wapen tegen eenzaam­heid

Patty van Rooy , LEV

,,Het is fijn dat we mensen kunnen vervoeren die anders de deur niet meer uit zouden gaan, omdat ze niet mobiel genoeg zijn voor het openbaar vervoer of een taxbus. Het is ook een wapen tegen eenzaamheid”, vertelt Patty van Rooy van LEV. ,,Onze vrijwilligers zijn natuurlijk geen hulpverleners. Ze kunnen wel een helpende hand bieden en ze signaleren daarnaast ook veel zaken.” Dit laatste is een waardevolle bijwerking van AutoMaatje. ,,Mocht het niet goed gaan met iemand, dan kunnen ze bijvoorbeeld altijd vragen of ze een gesprek willen met ons.”

Chauffeurs nodig

LEVgroep startte in november 2019 met 26 deelnemers. Inmiddels zijn het er 104. ,,We hebben nu 25 chauffeurs, maar er blijven zich maar mensen aanmelden. Nieuwe chauffeurs zijn dus erg welkom”, vertelt Van Rooy. Naast chauffeurs zijn er ook vijf vrijwilligers in touw om de telefoon op te nemen en afspraken te maken. Inwoners van de hele gemeente Deurne kunnen elke dag tussen 9 en 12 bellen. Na aanmelding is er een intake om te kijken of het echt gaat om mensen die het nodig hebben.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties