Straatvergadering

Zorg in Deurne; het is een breed begrip, maar wat houdt het eigenlijk in?

Aan de hand van interviews en gesprekken met vrijwilligers en beroepskrachten bieden we een inkijkje in wat Zorg in Deurne doet in de praktijk. Ook bezoeken we een aantal projecten die direct met Zorg in Deurne zijn verbonden.

Deze keer zijn wijkwerkers Ingrid Bloemers en Krystyna Meijer aan het woord. Zij vertellen over de straatvergaderingen die in dorpen en wijken van Deurne georganiseerd worden.
 

Op bezoek in de straat

Ingrid is werkzaam in Liessel, Krystyna in de Deurnese wijk De Heiakker. Ze hebben allebei goede ervaringen met de straatvergaderingen. Ingrid: “Bij een straatvergadering ga je letterlijk op bezoek in de straat. Het is een laagdrempelige manier om met inwoners in contact te komen.” Een paar dagen voorafgaand aan de straatvergadering krijgen de bewoners een uitnodiging in de bus met daarin een korte uitleg en het tijdstip van de bijeenkomst. De wijkwerker zorgt voor een statafel, koffie, thee en een koekje. Meestal is er ook een jongerenwerker, wijkbeheerder of één of meerdere leden van de wijkraad bij.

De sfeer tijdens een straatvergadering is heel anders dan bij een huisbezoek. We zien ook veel inwoners tijdens de straatvergaderingen die we niet op het reguliere spreekuur zien. Krystyna: “We bespreken allerlei onderwerpen; van verkeerszaken tot mantelzorg. En het gaat ook niet alleen over negatieve zaken of problemen. We willen mensen vooral motiveren zelf aan de slag gaan in hun wijk. Het is hun straat en zij weten het best wat er nodig is om de leefbaarheid te verhogen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de speelplek aan de Kokmeeuw (Heiakker) en de aanpak van het verwaarloosde speelveldje in de Walsberg.”


Bereiken van alle leeftijdsgroepen

Ingrid: “Bij de straatvergaderingen maken we ook duidelijk welke rol de gemeente Deurne kan spelen samen met de bewoners. Vaak blijkt dat een eenvoudige oplossing in de straat de meest effectieve is. Wat me ook opvalt is dat de straatbewoners heus wel naar elkaar omkijken en ook betrokken zijn bij hun omgeving.” Krystyna: “Een ander voordeel van de straatvergadering is het bereiken van een belangrijke tussengroep. Jongeren en ouderen hebben we aardig in beeld, maar juist de groep mensen tussen de 30 en 50 jaar bleven voor ons uit zicht. Bij de straatvergaderingen weten we deze groep wel te bereiken.”

Ingrid, Krystyna en hun collega’s zijn in dienst bij de LEVgroep;een samenwerkingspartner van Zorg in Deurne. Door deze samenwerking zijn de lijnen met WMO-consulenten, opvoedondersteuners, stichting Leergeld, Grip op Schuld, Senzer, Deurne doet ‘t en de politie erg kort. “Dat is echt een groot voordeel.”


Zorg in Deurne verbindt

Krystyna: “Het blijkt dat het verbindend werkt om op een ongedwongen wijze met elkaar in gesprek te gaan over de onderwerpen in jouw omgeving. Hierdoor leer je de mensen in je straat écht kennen. Dát is de kracht van de straatvergadering.” Ingrid: “Het mooie van Zorg in Deurne is dat ze letterlijk verbindt. Door de straat op te gaan, in gesprek te gaan, oplossingen aan te reiken en mensen te bewegen om zelf de regie in handen te nemen, dat motiveert enorm!”

Wil jij in je eigen straat ook eens een straatvergadering? Laat het je wijkwerker weten!

Hier vind je de telefoonnummers van de negen wijkwerkers in Deurne:

  • Helenaveen (06-41037632)
  • Neerkant (06-14871323)
  • Liessel (06-17431635
  • Vlierden (06-41037632)
  • Zeilberg (06-14871231)
  • Heiakker (06-40832859)
  • Koolhof (06-81531602)
  • Walsberg (06-40832859)
  • Sint Jozefparochie (06-34165118)
  • Houtenhoek/Deurne West (06-81531602)
  • Deurne-centrum (06-48576618)

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties